VÍNOPOTREBY
M&Š
PORADŇA
POUŽITIE PRÍPRAVKOV FIRMY ERBSLÖH GEISEHEIM
DOPORUČENÝ TECHNOLOGICKY POSTUP VÝROBY BIELYCH VÍN
OŠETRENIE RMUTU- BIELE A AROMATICKÉ ODRODY
Na
ošetrenie rmutu doporučujeme pre bežné druhy vín požiť špeciálny enzým
TRENOLIN SUPER DF , pre aromatické odrody TRENOLIN ROT alebo TRENOLIN
BUKET na intenzívnejšie zvýraznenie odrodovej arómy ( terpény).
Použite enzýmov v tomto štádiu zabezpečí nasledovné výhody:
Zvýšená výlisnosť o 5 až 10 % (závisí od druhu hrozna
Intenzívne uvolnenie aromatických látok
Zvýšenie podielu samotoku (mušt je menej zaťažený trieslovinami)
Rýchlejšie odkalenie muštu (znížená viskozita umožní ľahšie usadzovanie)
Skrátenie doby lisovania až o 1/3
Zvýšenie výkonu filtračného
zariadenia (odbúranie slizových látok a
polysacharidov)
Enzým dávkujeme zriedený pitnou vodou na 2 až 5 %-ný roztok, najlepšie
do potrubia za mlynkoodzrňovačom. Doba pôsobenia je cca 1-3 hodiny.
Doporučená dávka 10-15ml/100 kg pri teplote 15o C a dobe pôsobenia 1 h.
Počas pôsobenia enzýmu sa nesmie použiť žiaden preparát na báze
bentonitu. Rmut zásadne nesírime pokiaľ hrozno neobsahuje viac ako 10 %
kontaminovaných plodov. V opačnom prípade zasírime kontaminované hrozno
resp. rmut dávkou KADIFIT 10 g/ 100kg.
Ako preventívna ochrana pred vysokou farebnosťou a skorším starnutím
vína je vhodné pridať je vhodné pridať kvapalnú muštovú želatínu
ERBSLÖH-MOSTGELATINE. Tento preparát je zložený zo želatíny a kazeinátu
, ktoré odstraňujú už v štádiu rmutu najmä triesloviny, polyfenoly a
trpké látky typu katechínov. V prípade, že s časových alebo iných
dôvodov nie je možné použiť tento preparát na ošetrenie rmutu, je
rovnako vhodné použiť ho na odkalenie a prečírenie muštu.
2.A OŠETRENIE MUŠTU ZDRAVÉHO HROZNA- ODKALOVANIE
Pri
spracovaní hrozna na mlynkoodstopkovačoch a pri lisovaní sa do
muštu dostávajú kalové častice, ktoré obsahujú triesloviny, polyfenoly,
zvyšky chemických postrekov, uchytené divé kvasinky a iné látky, ktoré
negatívne ovplyvňujú priebeh kvasenia a celkovú kvalitu hotového vína.
Z toho dôvodu sa tieto nežiadúce látky a mikroorganizmy odstraňujú z
muštu odkalením. Firma ERBSLÖH GEISENHEIM doporučuje spojiť proces
odkalovania s procesom čírenia. Výhodou tohto spôsobu ošetrenia muštu
je, že sa odstráni aj podstatná časť bielkovín a tiež tie látky, ktoré
nie sú uchytené v kalových časticiach. Na tento účel veľmi dobre
vyhovuje špeciálny muštový bentonit SEPORIT EISENARM (50 -150
g/hl), ktorý pred aplikáciou napúča iba 30 minút 3-5 násobnom množstve
vody a kvapalná muštová želatína ERBSLÖH MOSTGELATINE (50- 150 ml/hl),
ktorá sa pridáva priamo do muštu. Po pridaní do muštu a dôkladnom
premiešaní sa vytvorí zrazenina, ktorá má veľmi dobré sedimentačné
vlastnosti . Odkalený mušt je možné od nej oddeliť po 2-6 h
sedimentácie a zakvasiť čistou kultúrou vinných kvasiniek. Sediment sa
prekváša zvlášť, poprípade sa kaly oddelia na vákuovom rotačnom filtri
alebo na odstredivke. Ak nie je možné z časových alebo iných dôvodov
oddeliť usadeninu od odkaleného muštu pred kvasením je možné oddeliť ju
od vína po prekvasení spolu s kvasničnými vínnymi kalmi.
2.B OŠETRENIE MUŠTU Z POŠKODENÉHO HROZNA - ODKALOVANIE
Po
vylisovaní sa mušt ošetrí preparátom MOSTREIN. MOSTREIN je špeciálny
preparát na báze bentonitu, želatíny a špeciálneho rastlinného
aktívneho uhlia so selektívnymi účinkami. Bentonit je tzv. muštový typ,
rýchlo flokuje a absorbuje bielkoviny a kladne nabité polyfenoly z
muštu. Želatína reaguje so záporne nabitými polyfenolmi a podiel
aktívneho uhlia absorbuje zvyšky postrekov, hnilobu a plesne, čím
zamedzí prípadným chybám a vadám vína v procese Ďalšieho spracovania.
Doporučená dávka je v závislosti od stupňa poškodenia 50 -100 g/l.
Preparát sa pred použitím zmieša s 5 až 7 násobným množstvom vody,
nechá sa 20 až 30 min. napúčať a nadávkuje sa do nápoja za dokonalého
miešania. Po pridaní preparátu do muštu sa vytvorí zrazenina, ktorá
sedimentuje 2-2 h. Na urýchlenie sedimentácie a dôslednejšie
odstránenie trieslovín je vhodné pridať muštovú želatínu ERBSLÖH
MOSTGELATINE v dávke 50 - 100 ml/hl. Odkalený mušt sa stiahne s kalov a
zakvasí čistými kultúrami vínnych kvasiniek. Sediment sa prekváša
zvlášť alebo sa kaly oddelia od muštu na vákuovom rotačnom filtri,
poprípade na odstredivke. V prípade, že technologické zariadenie
neumožňuje realizovať odkalenie, je možné mušt prekvasiť aj bez
odkalenia, ale v každom prípade s čistými kultúrami.
3.A PREKVÁŠANIE
Na
prekvášanie doporučujeme osvedčený OENOFERM, OENOFERMKLOSTERNEUBURG
alebo HEFIX 1000, čo sú selektované aktívne suché vínne kvasinky, s
vitalitou 25 miliárd živých buniek/g. Zabezpečia rovnomerné prekvasenie
muštu až do sucha, bez tvorby peny a nežiadúcich vedľajších produktov.
Dávkuje sa 10 g/hl pri zdravých muštoch a teplote nad 15oC. Pri
čiastočne kontaminovaných muštoch a pri nízkych teplotách treba dávku
zvýšiť na 15 až 25 g/l. Kvasinky sa pripravia rozmiešaním vo vlažnej
zmesi muštu a vody(1:1) a nechajú napúčať 15 -30 minút. Potom sa
požadované množstvo vleje do muštu a dobre premieša. V prípade, že sa
mušt vyrobil z poškodeného hrozna (botritída a pod.), doporučuje sa
pred zakvasením pridať živnú soľ VITAMON COMBI alebo VITAMON ULTRA.
Preparát sa dávkuje podľa rozsahu poškodenia hrozna botritídou a pod.
Maximálne povolená dávka preparátu VITAMON COMBI podľa zákona EHS
337/79 je 30 g/hl. Ak nebol pridaný do rmutu, doporučujeme na konci
kvasenia pridať enzým TRENOLIN BUKET, ktorý uvoľňuje aromatické látky-
terpény, vytvárajúce odrodový charakter vína.
3.B RIADENÉ KVASENIE
Pri
spracovaní aromatických odrôd a pri výrobe najkvalitnejších výberových
vín s prívlastkom doporučujeme udržiavať teplotu prekvášaného muštu na
13-15o C. Pri takejto teplote sa v priebehu kvasenia odparí minimum
aromatických látok, vďaka čomu hotové víno bude plnšie, aromatickejšie,
s výraznejším odrodovým charakterom. Na rýchle rozkvasenie a plynulý
priebeh kvasenia pri tak nízkej teplote je nevyhnutné pridať do muštu
živnú soľ VITAMON COMBI alebo VITAMON ULTRA a použiť chladomilné
kvasinky OENOFERMFREDDO v dávke 15 g/l.
4. OŠETRENIE MLADÉHO VÍNA A ČÍRENIE
Okamžite po ukončení kvasného procesu sa v mladom víne upraví hladina voľného SO2 na hodnotu 30-40 mg/l preparátom KADIFIT resp. priamo plynným SO2 a víno sa hneď stiahne s kalov. Po pretočení sa víno vyčíri:
Kombináciou NACALIT (AKTIVIT), ERBIGEL alebo GELITA KLAR a KLAR SOL
SUPER. Optimálne dávky sa stanovia testovacím kufríkom OENOTEST.
Bentonit NACALIT sa rozmieša v 5 až 7 násobnom množstve vody a nechá sa
minimálne 12 h. napúčať. Želatína ERBIGEL sa pripravuje tesne pred
aplikáciou. Na 1 diel želatíny sa pridá 5 dielov studenej vodovodnej
vody a nechá sa 20 min. napúčať. Potom sa pridá ďalších 5 dielov
horúcej vody cca 90o C a želatína sa dokonale rozpustí. Takto
pripravený roztok sa hneď aplikuje za stáleho miešania do ošetrovaného
nápoja. Kremičitý sól KLAR SOL SUPER sa pridáva bez úpravy priamo
v 5-násobnom množstve ako želatína (napr. na 7 g želatíny/hl sa pridá
35 ml. kremičitého sólu) Pri správnej aplikácii a práci je čírenie
ukončené v priebehu 1 až 2 týždňov.
Dlhoročné skúsenosti potvrdili, že poradie pridávaných číriacich
činidiel pri vínach s vysokým obsahom trieslovín je:> bentonit+
želatína kremičitý sól
Pri vínach s nízkym obsahom trieslovín:> bentonit+ kremičitý sól želatína
Na výrobu akostných a výberových vín s prívlastkom, sa namiesto
želatíny ERBIGEL doporučuje kvapalný preparát COMBIGEL (25-100 ml/hl)
alebo vyzinová pasta ERBSLÖH HAUSENPASTE ä25-100 ml/hl).
COMBIGEL je derivát špeciálne upravenej vyziny, mliečnej bielkoviny a
želatíny. Čírenie je šetrnejšie a jednotlivé zložky preparátu reagujú
aj s takými látkami ako sú katechíny, s ktorými želatína nereaguje,
resp. reaguje obmedzene.
Na čírenie vína v chladnej pivnici sa doporučuje vyzinová pasta ERBSLÖH HAUSENPASTE.
Po dokonalom vyčírení sa víno ihneď stiahne z kalov, skontroluje sa hladina SO2 a
môže sa skladovať, resp. expedovať ako sudové víno.
Niekedy sa stáva,
že pri danom spôsobe lisovania, ktorý je u nás
bežný, obsahuje víno
napriek popísanej technológii vyššie
množstvo horkých látok, čo sa môže
rušivo prejaviť hlavne pri suchých vínach. V tomto
prípade treba použiť
preparát GERBINOL SUPER, ktorý je vyrobený na
báze vyziny, mliečnej
bielkoviny a želatíny. Preparát sa môže použiť buď
počas čírenia, alebo
priamo do hotového vína . Dávka sa určí
najlepšie pomocou OENOTESTu,
pohybuje sa v rozmedzí 3 až7 g/hl. GERBINOL SUPER sa
rozpustí najprv v
10 násobnom množstve pitnej vody a vleje sa za stáleho
miešania do
ošetrovaného nápoja. Vo víne sa vytvoria
vločky, ktoré do seba
absorbujú polyfenoly. Vína ošetrené
preparátom GERBINOL SUPER
vykazujú harmonickejšiu chuť , čo je
dôležité hlavne pri suchých
vínach. Pri ošetrení starých vín sa
odstráni oxidatívny tón a víno sa
„osvieži“.
Na tento účel je možné požiť aj preparát KAL-CASIN, čo je čistá
bielkovina. Príprava a aplikácia je taká istá ako u preparátu GERBINOL
SUPER.
5. STABILIZÁCIA VÍNA ( FĽAŠOVÉ VÍNA)
Víno
vyrobené vyššie popísanou technológiou je stabilné, čo sa týka
fyzikálnej a mikrobiologickej stability prekvasené do sucha bez
termolabilných bielkovín, obsah voľného SO2 30-40
mg/l). Pri fľašovaní však treba brať na zreteľ ďalšie faktory, ako
vypadávanie vínneho kameňa a pri vínach s vyšším obsahom cukru aj
stabilitu proti sekundárnemu kvaseniu.
Pre mikrobiologickú stabilitu treba pri plnení dodržať
horeuvedený obsah voľnej síry preparátom KADIFIT. Pri expedovaní
sladkých vín ( docukrené zahusteným muštom, resp. sladkou rezervou) sa
rozvoj kvasinkovej mikroflóry zamedzí preparátom VINOSORB NEU, čo
je špeciálne selektovaný granulovaný sorban draselný vyvinutý na
ošetrenie vín.
Proti vypadávaniu vínneho kameňa sa používajú preparáty METAVIN
(stabilizácia do 6 mesiacov) alebo METAVIN OPTI (dlhodobá
stabilizácia), čo je vysokoesterifikovaná kyselina metavínna.
Oproti ostatným metavínnym kyselinám sa vyznačuje výrazne dlhším
účinkom a stabilitou. Na dlhodobú stabilizáciu nielen proti vypadávaniu
vínneho kameňa, ale aj vínanu vápenatého je určený špecialny preparát
META-GUM, ktorý zároveň vylepšuje organoleptické vlastnosti vína.
Na zamedzenie kovových zákalov sa ako náhrada „modrého čírenia“ používa
preparát FERROPLEX, ktorý je vyrobený z upraveného polyméru arabskej
gumy a kyseliny citrónovej. Ošetruje sa ním číre víno niekoľko dní pred
fľašovaním. Pred fľašovaním samozrejme doporučujeme po
kremelinovej filtrácii EK filtráciu, resp. membránovú filtráciu, podľa
možností danej prevádzky. Pri filtrácii by sa nemali vyskytnúť žiadne
problémy, pretože pokiaľ bola dodržaná horeuvedená technológia, všetok
pektín, slizové látky a polyméry boli odstránené už v štádiu rmutu a
víno by malo byť úplne číre.
DOPORUČENÝ TECHNOLOGICKÝ POSTUP VÝROBY ČERVEN7CH VÍN
OŠETRENIE RMUTU
Na
extrakciu farbiva z modrých odrôd hrozna existuje viacej spôsobov. V SR
a ČR má tradíciu dlhodobé spontánne nakvášanie rmutu. Nakvášanie
prebieha až kým je cukor v rmute prekvasený do sucha a trvá v
závislosti od teploty, stavu suroviny a typu nakvášacieho zariadenia
5-14 dní. Pri tomto spôsobe sa dosahujú vcelku uspokojivé výsledky, čo
sa týka extrakcie farbiva, avšak spolu s farbivom sa dostáva do roztoku
aj veľké množstvo polyfenolov, čo spôsobuje jednak nažiadúci chuťový
efekt ale hlavne problémy s oxidáciou (hnednutie) a stabilitou. Ďalším
problémom dlhodobého nakvášania je zvýšené riziko tvorby prchavých
kyselín. Skúsenosti z praxe ďalej poukazujú na problém pomalého
čistenia vína po prekvasení, veľký podiel kalov po jeho stočení a
ťažkosti pri filtrácii.
Tieto ťažkosti je možné buď úplne odstrániť alebo z väčšej časti
eliminovať postupom doporučených firmou ERBSLÖH GEISENHEIM, pri ktorom
sa doba nakvášania skracuje na 2-4 dni. Podľa tohto postupu sa rmut
najprv zasíri preparátom KADIFIT (10 g/100 kg), zakvasí čistými
kultúrami kvasiniek OENOFERM ROUGE (10 g/100kg) a na urýchlenie
extrakcie farbiva sa pridá špeciálny enzým TRENOLIN ROUGE (10ml/100
kg). Pri výrobe vína z nižšou farebnou intenzitou postačuje pridať
enzým TRENOLIN ROT(15 ml/ 100 kg). Okrem toho je vhodné pridať kvapalnú
zmes želatíny a kazeinátu ERBSLÖH MOSTGELATINE (50 ml/ 100 kg) na
odstránenie trieslovín, polyfenolov a trpkých látok typu katechínov. Do
rmutu z poškodeného hrozna ( botritída a pod. ) doporučujeme pridať
selektívne účinkujúce aktívne uhlie GRANUCOL ROUGE.
Týmto spôsobom je možné skrátiť dobu nakvášania na 2-4 dni, čo
výrazne ovplyvní kvalitu hotového vína, podstatne urýchli lisovanie, po
prekvasení sa víno rýchlejšie čistí a vzniká minimálne množstvo
kalov.
DOKVÁŠANIE
Rmut
možno lisovať počas kvasenia a nie je potrebné čakať na prekvasenie
muštu až do sucha. Či je rmut vhodný na lisovanie sa určí podľa
intenzity zafarbenia. Na dostatočnú extrakciu červeného farbiva
spravidla postačujú pri tomto spôsobe nakvášania 2-4 dni, vďaka čomu sú
šupky z hrozna minimálne deštruované a lisovanie prebieha podstatne
rýchlejšie. Po vylisovaní dokváša mušt v kvasných nádobách.
ČÍRENIE MLADÉHO VÍNA
Červené
víno doporučujeme číriť obdobným spôsobom ako biele víno. To znamená
pridať aj špeciálny bentonit BLANCOBENT EISENARM na odstránenie
bielkovín. Na urýchlenie čírenie a zlepšenie filtrovateľnosti
červených vín sa najviac osvedčila vyzinová pasta ERBSLÖH- HAUSENPASTE
alebo vyzinový preparát COMBIGEL v kombinácii s kremičitým sólom
KLAR-SOL SUPER. Optimálne dávky sa určia na základe predbežných testov
pomocou súpravy OENOFEST.
Takýmto ošetrením mladých červených
vín dostaneme číre vína, ktoré sa
podstatne lepšie filtrujú, čím je možné
výrazne znížiť mimoriadne
vysokú spotrebu kremeliny pri filtrácii mladých
červených vín.
Pre svojich zákazníkov spracovala spoločnosť:
M&Š VINÁRSKE POTREBY s.r.o.
Dlhá 2
NITRA
Číslo telefónu: 0908 800 237